Ett filosofiskt godmorgon nyårsafton 2011

Allt / Permalink / 8


Vi har en seg, mycket seg morgon här på 47 D. Missade krysset imorse och allt. Inte likt oss. Det kan bero på att jag sitter uppe och spelar Alfapet på betapet.se till klockan tre på nätterna nu för tiden... jag säger inte att det har något med det att göra, men det kan ha det. Jag säger inte att det hade varit bättre ifall jag hade haft en sån där smart telefon, istället för en dum telefon, för då hade jag förmodligen legat med den inpå småtimmarna och lagt bricka efter bricka. Men nu har jag och min syster Ziri inga smarta telefoner, vi har smarta datorer istället och jag hoppas att vi ska spela hela natten. Förbi tolvslaget, bricka efter bricka till natten blir till gryning som sedan blir till nyårsdag.

Jag skulle vilja ha ett gammalt Alfapet. Det är något speciellt med att spela Alfapet på ett gammalt bräde. Jag menar, se bara på denna:Om ni bortser från dyslexin, med vilken denna bricka verkar ha lagts (jag kan inte klandra er, jag har själv svårt att slita blicken från DRAIKRUNS och GOFTRAVEJAS) - är det charmigt eller är det charmigt? Man vill bara äta det. Jag letar på Tradera och Blocket med ljus och lykta efter ett likadant. Som den gången jag sa upp min lägenhet på Östbergahöjden i Stockholm över jullovet, eftersom jag inte visste hur svårt det var att få bostad i vår huvudstad och eftersom jag tyckte hyran var för dyr (4000 kr, ingenting jämfört med vad andra betalar för sina bostäder i Stockholm, vilket jag vet idag), och sedan inte hade någonstans att bo när vårterminen skulle dra igång, förrän typ sista dagen innan kursen började igen. Satt och gick igenom varenda annons på blocket, mailade, smsade och ringde. Var slutligen så desperat så när jag väl fick tag i en tackade jag ja till den över telefon hemifrån Sundsvall och fick mamma att betala januarihyran utan att ens ha sett den, fått nycklarna eller så mycket som att veta att den faktiskt fanns eller att hon jag skulle hyra av var den hon utgav sig för. En sjuhelvetes chansning som visade sig vara helt rätt. Det var en väldigt märklig känsla att sitta och bila ner och leta rätt på sitt hem, som man aldrig sett, men i princip äger. Äger i andra hand då. Men det var en fin lägenhet! Attans att jag skulle träffa den där killen som jag senare flyttade ihop med och därför sa upp den. Men så leder ju allt till någonting gott. Hade jag inte gjort det hade jag inte heller senare kommit att flytta till Bagarmossen där jag lärde känna Hans och där både Justus och Tusseloobäbisen blev till. Lilli hade inte fått sin Puzzel, Ylva-Li hade inte fått sin Signe, Erik hade inte fått sin lilla pälsboll och Angelica och Roland hade inte fått Rosie. Det är lustigt det där hur en liten sak kan förändra i princip hela ens värld. Tänk om jag inte hade följt med Fanny ut på Göta Källare den där kvällen. Hade jag bara sagt nej, som jag brukar, hade jag missat tusentals stunder senare som gjorde mitt liv värt att leva och fortfarande gör det än idag. Helvete så filosofiskt.

Men nu bor jag i Sundsvall, där jag vantrivs rätt bra och häromkvällen var mamma här och åt middag, drack vin och spelade Alfapet på ett modernt bräde, tillhörande min finfina granne Ingrid. Jag tror jag slog både mitt och min mammas personliga rekord när jag lade ordet...... gräsänder (fast ett snäpp till höger då) och kammade hem 240 poäng.
Och har jag räknat fel så vill jag INTE veta det, eftersom jag kommer leva på detta och berätta det för alla jag känner ända till den dag jag dör.

Nu ska jag kissa, äta lunch, se ett avsnitt av Allrams Höjdarpaket som jag beställde på cdon.com häromdagen och sedan spela ett bräde alfapet på internet, bädda rent och åka till Silje. Om jag hinner får ni detaljerad beskrivning i både bilder och ord av mitt senaste kok i lergrytan. Citruskyckling med grönsaker och indiskt ris.
Nu sprängs blåsan.

Puss


God jul Märta-Li önskar Märta-Li

Mat och bak / Permalink / 2
Jag är helt förälskad i min julklapp till mig själv, jag köpte den på Ica Maxi för några dagar sedan, rafsade åt mig nödvändiga tillbehör, kutade hem och invigde den. Jag har köpt till mig själv:en lergryta. Som jag har väntat. Har gått hela ett och ett halvt år, ända sedan jag och mor var i Alanya och åt kavurma 14 dagar i rad, ända sedan dess har jag gått och hoppats att jag vilken dag som helst ska köpa en lergryta till mig själv och äntligen! Som jag har väntat...

I julklapp, god jul Märta-Li önskar Mamsen, fick jag så den här kokboken:Mmmh mmmh mmmh!
Då sätter vi väl igång då?

Frederik Zälls cayennekyckling i lergryta med några nödvändiga retuscheringar i receptet av mig
Börja med att blötlägga grytan innan första gången du använder den. Den ska bada 24 lååååånga timmar. Detta eftersom det är fukten som göret. HÄHÄ!Det är ta mig fan katthår överallt här hemma...

24 timmar innan första användningen ska den alltså bada och sedan 30 minuter innan den stoppas i ugnen. Efter det är det bara att fylla den med alla de härliga godsaker ni kan komma på! Bara er fantasi kan stoppa er!

Skala 800 g potatis och skär dem i någorlunda lika stora klyftor. Kasta ner i botten på lergrytan. Glömde fota (igen) så jag får googla (igen)...


Lite den... jag skulle bli världens sämsta matbloggare om jag bestämde mig för att satsa på det. Hur kan man glömma fota...? Åter till receptet.

Skär kycklingbröstfiléer i nuggetsstora bitar och blanda 1½ dl vetemjöl med 2 tsk cayennepeppar på en tallrik. Vänd kycklingbitarna i blandningen och gossa in riktigt mycket vetemjöl i dem.Kasta dem i en het stekpanna i smält smör och fräs på en yta som hastigast. Salta båda sidor. Men innan kan du, om du vill, vilket jag ville, kasta ner en liten bit, salta och smaka ifall mjölet är tillräckligt smaksatt av cayennepepparen. Kanske är det för starkt, kanske för svagt... det vet man inte förrän man provsmakat... Smaka smaka smaka!Kasta ner ovanpå potatisen i lergrytan.Och så nu till min favoritsås. Grädde, fond och matlagningsvin. Ja, det blir så gott så den kan man sörpla i sig rå. Men det ska vi inte göra. Vi ska blanda 1 dl grädde, typ 2 msk matlagningsvin och 2 msk kycklingfond. Smaka. Smaksätt med mer vin och fond om det behövs. Det ska vara salt. Och syrligt av vinet. Mmh mmmh mmmmmh!

Hacka schalottenlök, purjolök och vitlök grovt. Inte fint. Strö över kycklingen och potatisen i lergrytan. Och här kan ni ju bara ösa över grejer ifall ni vill, paprika, bacon, broccoli, minimajs... varför inte liksom?Häll gräddblandningen över och stick ner en chilifrukt.Nu till det viktigaste gällande lergrytor. In med den i kall ugn. Annars spricker den. Ställ in den i mitten och vrid på temperaturen till 200 grader. Jag har en gammal ugn så jag får vrida snäppet längre, till 225 grader. Nu ska den stå en timme och tio minuter. Lyft inte locket innan. Då försvinner fukten.Under tiden gör vi limedressingen och ställer i kylen.Riv skalet från två tvättade limes/limer/limefrukter, vad fan det nu heter i pluralis, ner i 400 gram valfri yoghurt. Och vad fan är 400 gram liksom... vem förutom Jamie Oliver klattar upp yoghurt på en våg och bah, 300... lite till.... 350.... bara 50 till så är vi hemma.... sådärja! 400 gram yoghurt. Nu ska vi bara få ut allt hur vågen och se till att inget går till spillo också. Vi får ta 50 gram extra eftersom det fastnade i vågen... då ska vi se, 40.... 10 till bara så är vi hemma... 45 gram... 5 till... sådärja! Aj då... vi får ta fem extra eftersom det fastnade i vågen igen! Lite den...

Ta några deciliter helt enkelt. Eller om du använder yoghurt på burk kan du ju använda ögonmåttet. Jag vill ha en rätt rinnande dressing så jag tar hälften turkisk yoghurt och hälften naturell frukostyoghurt. Blanda ner 2 tsk honung och saften från båda limefrukterna. Salta. Rör om. Smaka. Salta mer om det behövs. Ställ i kylen i väntan på lergrytan.När det så börjar bli klart här med grytan i ugnen så fräser du på en jävligt stor mängd haricot verts i stekpannan. Godare än att koka. Anser jag. Koka om ni vill. Om ni är rädda för fett. Det är inte jag. Mera smör!Och så när allt är klart tar du ut den ur ugnen, dubbelkollar att kycklingen inte är rosa och potatisen inte rå. Är det fritt fram så tutar och kör vi. Alleman till bords!Åh så Per Moberg...
Smaklig spis!

I guess you can't blame a girl for trying, cause I try and I fail to drink you away

Allt / Permalink / 0
Jag skulle kunna tänka mig att bli tillsammans med vem som helst ifall han skrev en Curly Sue eller What Are Words till mig. Vem som helst! Fattar ni den kärleken? Respekten. Ödmjukheten. Och det gör inget att det låter piss i TV4 Nyhetsmorgon. Jag kan leva med det ifall jag får en låt. En blombukett går annars också bra. Eller en dikt. Ett SMS. En vanlig jävla promenad och en fika... Vad som helst som indikerar en omtänksamhet. Men helst låten alltså. Då är jag såld. Trots TV4-framträdandet. Skriv nu. Jag väntar.Om du dessutom ser ut som Takida-Robert har vi rott både äktenskap, ungar, Border Collie och lantställe på Alnö i hamn innan du hunnit till tonartshöjningen. Jag lovar.Jävlar vad illa det låter när Chris Medina sjunger...skitsamma, jag tar honom ändå. Känner inte att jag kan välja och vraka direkt. Det har inte gått så bra hittills. Och så är det ju ändå jul.Left to beg, borrow and steal.

Yours truly
Ali
Till top