Egoiatiaka människor på personalrekryteringen, säger du. Verkligen?
Har det för en sekund föresvävat dig att när du kombinerar din ledighet, så får någon av dina kollegor utan barn (självvalt eller av andra skäl) MINDRE möjligheter att vara ledig när de vill?
Har jobbat på en sådan arbetsplats. När all semester var planerad, och nästan alla jämkat för att alla skulle få semester. Kanske inte helt efter sina önskemål, men till kanske 90% - då drog någon eller några sitt föräldraledighetskort, och raskt tvingades övrig personal täcka upp för luckorna som uppstått. Resultatet? Jag, och andra barnlösa lämnade avdelningen, och de föräldralediga fick äga sina egna problem. Sket de i, iofs, men frågan är hur länge en sådan verksamhet fungerar, så att de har jobb att vara lediga från...
Den du belastar med din föräldraledighetskombination är din kollega. Och i förlängningen, när kollegan lessnat och slutar, arbetsplatsen. Grattis.
Föräldraledigheten har jag inga problem med, men att kombinera med sommarsemestern? Nej, det fungerar inte i längden...
Är det egoistiskt att slå knut på sig själv, gång på gång, för att lösa ledighetsdilemman som föräldraledigas kombinationsledighet skapar, och aldrig få något tillbaka?
Exempel - sen fredag, något händer (händelsestyrd ibland akut verksamhet) och frågan kommer om vilka som kan stanna utöver kvällen. Och plötsligt ska den där personen som annars aldrig hämtar på dagis eller vabbar ovillkorligen gå vid 15 för att hämta barnen.
När det här upprepar sig gång på gång, är det lätt att börja bli lite egoistisk själv, och/eller lämna verksamheten.
Och nej, i alla verksamheter är det inte bara att lyfta in vikarier, givet lagstadgade krav på utbildning och behörigheter.
Så klart vill föräldrar vara med sina barn, kanske skulle jag tänka likadant i samma situation, och naturligtvis vill och ska man prioritera sina barn.
Men vänd på det, med ditt eget resonemang - varför ska jag tänka på dina barn, om du inte är beredd att pussla med de livsval du gjort, för att också tänka lite på mig, när jag ansträngt mig och just tänkt på dina barn?
Jag hoppas att jag inte antytt att någon ska sluta tänka på sina barn, det tycker jag verkligen inte, däremot vill jag gärna att man löser saker i dialog.
De flesta arbetsplatser bygger på givande och tagande. När det tas mer än det ges, även om motivet för tagandet är något så ädelt som barnen, så tackar jag för mig.
Du har dock rätt - jag vänder det till ett högre plan, och tycker att lagstiftningen ska ändras. Föräldraledigheten ska vara en ovillkorlig rätt, men den ska inte gå att kombinera med semesterlagen som sker idag.
Olyckligt kanske, men den ståndpunkten har jag kommit till efter att ha upplevt det ovan nämnda när barnlösa ställer upp för de föräldralediga, men inte får något tillbaka.
Så kan det gå, om för många för ofta till punkt och pricka ska utnyttja sin lagstadgade rättighet, istället för att inse att det handlar om att arbeta tillsammans, och faktiskt jämka åt båda håll...
skriven
Faktum är att när jag är föräldraledig måste någon annan jobba...