Farmor Birgit jobbar hårt igen

Mat och bak / Permalink / 1


Ni minns när man var liten och skulle vara stora tjejen och hjälpa till med att vispa grädden till tårtan på alla kalas och man tänkte att ju längre man vispade den desto bättre jobb gjorde man och desto gladare skulle de vuxna bli? Men till sin stora fasa fick man bara ett förskräckt: nej! stopp! det blir ju smör! Minns ni kanske det? Det har jag i alla fall verkligen tagit till vara på idag och utrett grundligt. För man har ju under alla år som gått trott att det bara är ett talesätt, något de vuxna kastar ur sig i affekt, som en liknelse typ, när man har förstört grädden genom att vispa den för länge - det blir smör. Är du dum? tycker kanske ni. Varför skulle man säga att det blir smör om det inte blir det? Kära vänner. Låt mig påminna er om att det rör sig om samma människor som sagt åt oss genom hela vår uppväxt att inte titta på för mycket TV med risk för att få fyrkantiga ögon, och att inte stirra med ögonen i kors för att de då kan fastna och så får man se ut så tills man dör. Jag är ledsen, generation 50- och 60-tal, men ni fördärvade vårt förtroende där och därför har jag liksom aldrig tagit det här smörhotet på allvar. Men det var alltså tills jag för några veckor sedan läste på internet (som man typ alltid kan lita på), att -hör och häpna- om man vispar grädde tillräckligt länge blir det smör!? Damn, tänkte jag! Jag som gjorde ett riktigt uselt val den här månaden och spenderade pengarna på för mycket grädde istället för Bregott och Mjölk. Det lär jag ju ska testa.Och dra på helvete om det inte blev just smör...Vätskan som blir runtomkring smörkulorna är kärnmjölk och finns typ inte ens att köpa i butikerna längre. Acoolt! Sen fiska ja ba upp smöret med en gaffel och blanda det med olja och salt i en bunke, för att få lite konsistens och smak på det.Alltså är man nå ball eller är man nå ball?
Och det bästa av allt: kärnmjölken går ju också att ta tillvara! Man bakar eller lagar mat på den. Typ min och min hustrus gambianska omelett. Mmm mmm mmm!

Sila och använd!Man är ball.
Nu ska jag borsta tänderna, gå en promenad och sedan äta middag på Max med min svärmor, för efter det ger vi oss ut i svampskogen. SVAMPSKOGEN.

Puss!
Till top